Over kwaliteit gesproken

Wij hebben ons de afgelopen maanden specifiek ingespannen om gebruikers kwaliteitssites in de zoekresultaten van Google te laten te vinden. Dit heeft een aanvulling aan het Google-algoritme tot gevolg gehad, het zogenoemde Panda-algoritme. Dit heeft vooralsnog alleen betrekking heeft op Engelstalige sites en heeft de ranking voor een groot aantal kwaliteitssites verbeterd. De meeste webmasters hoeven zich daarom nergens zorgen over te maken. Voor sites die wel het effect van Panda ondervinden, willen we graag extra informatie bieden over de manier waarop Google naar kwaliteitssites zoekt.

Ons advies aan webmasters is nog steeds om zich te richten op het aanbieden van de best mogelijke gebruikerservaring en zich niet te veel te richten op wat ze als de rankingsalgoritmen of signalen voor ranking van Google beschouwen. Sommige webmasters hebben zich te veel op de vorige Panda-algoritmewijziging gericht, maar Panda is slechts één van de ongeveer 500 verbeteringen die we dit jaar in het algoritme willen doorvoeren. Sinds we Panda hebben geïmplementeerd, hebben we al meer dan tien aanvullende aanpassingen in onze rankingsalgoritmen aangebracht, en sommige site-eigenaren zijn er ten onrechte van uitgegaan dat veranderingen in hun positie werden veroorzaakt door Panda. Zoeken op het web is een complex geheel waarin veel factoren een rol spelen. We raden je dus aan om je niet op specifieke algoritmeaanpassingen te richten, maar op het leveren van een optimale ervaring voor gebruikers.

Wat wordt er onder een kwaliteitssite verstaan?

Het algoritmisch beoordelen van websitekwaliteit is echter een lastige taak. We willen hier enkele ideeën en onderzoekresultaten bespreken die aan de basis van onze algoritmen staan. Hieronder staan het soort vragen dat we onszelf kunnen stellen bij het schrijven van algoritmen die de kwaliteit van sites moeten beoordelen. Je kan ze beschouwen als ons idee van wat gebruikers van ons willen.

We kunnen natuurlijk niets vertellen over de daadwerkelijke rankingssignalen die we in onze algoritmen gebruiken, omdat we niet willen dat mensen daar misbruik van maken. De onderstaande vragen bieden echter wel enig inzicht in de manier waarop Google met dit probleem omgaat:
  • Zou jij de informatie in dit artikel vertrouwen?
  • Is dit artikel geschreven door een expert of amateur met veel kennis van het onderwerp, of is het oppervlakkiger?
  • Staan er op de site dubbele, overlappende of overbodige artikelen over dezelfde of soortgelijke onderwerpen met net andere sleutelwoorden?
  • Zou jij jouw creditcardgegevens op deze site willen opgeven?
  • Staan er spel- of stijlfouten in dit artikel of bevat het onjuiste feiten?
  • Zijn de onderwerpen gekozen vanwege daadwerkelijke interesse van lezers van de site, of genereert de site inhoud om te peilen welke inhoud het goed doet in zoekmachines?
  • Bevat het artikel originele inhoud of informatie, een origineel verslag, rapport of onderzoek of een originele analyse?
  • Biedt de pagina meerwaarde in vergelijking met andere pagina's in de zoekresultaten?
  • Hoeveel kwaliteitscontroles worden op de inhoud uitgevoerd?
  • Worden meerdere kanten van een verhaal of verschillende standpunten in het artikel beschreven?
  • Wordt de site gezien als autoriteit op dit gebied?
  • Wordt de inhoud op grote schaal geproduceerd, uitbesteed aan een groot aantal inhoudsproducenten of verspreid via een groot netwerk van sites, zodat er minder aandacht en zorg wordt besteed aan afzonderlijke pagina's of sites?
  • Is het artikel goed gemaakt of lijkt het slordig of haastig geproduceerd?
  • Zou jij informatie van deze site vertrouwen als deze als resultaat voor een medische zoekopdracht werd weergegeven?
  • Zou jij de site als gezaghebbende bron erkennen wanneer de naam van de site werd genoemd?
  • Biedt dit artikel een volledige of uitgebreide beschrijving van het onderwerp?
  • Bevat dit artikel een diepgaande analyse of interessante informatie die meer is dan een simpele opsomming van voor de hand liggende feiten?
  • Is dit het soort pagina dat jij als bladwijzer zou opslaan, met een vriend zou delen of zou aanraden?
  • Worden er erg veel advertenties bij dit artikel weergegeven die afleiden van de hoofdinhoud of het zicht hierop blokkeren?
  • Denk je dat dit artikel zou kunnen worden afgedrukt in een tijdschrift, encyclopedie of boek?
  • Zijn de artikelen kort of ongefundeerd, of ontbreken andere belangrijke details?
  • Zijn de pagina's met zorg en aandacht voor detail samengesteld?
  • Zouden gebruikers klagen als ze pagina's van deze site te zien zouden krijgen?
Het schrijven van een algoritme voor het beoordelen van de kwaliteit van pagina's is een moeilijkere taak dan het beantwoorden van de vragen. Echter hopen wij dat je met de bovenstaande vragen meer inzicht hebt gekregen in de aspecten waarnaar we kijken bij het schrijven van algoritmen die de kwaliteit van sites kunnen beoordelen.

Wat jij kan doen

Naar aanleiding van de feedback die wij hebben ontvangen geven wij graag meer informatie over wat je kunt doen om je ranking in de zoekresultaten van Google te verbeteren, vooral als je denkt dat de Panda-update een negatief effect op je positie heeft gehad. We raden aan rekening te houden met vragen zoals hierboven zijn genoemd, en kwalitatief goede inhoud te produceren in plaats van te proberen je site te optimaliseren voor een specifiek Google-algoritme.

Een andere tip die we kunnen geven, is dat inhoud van lage kwaliteit op bepaalde gedeelten van een website effect kan hebben op de ranking van de hele site. Het verwijderen van pagina's van lagere kwaliteit, het samenvoegen of verbeteren van de inhoud van afzonderlijke, kwalitatief mindere pagina's tot nuttige pagina's, of het verplaatsen van pagina's van lage kwaliteit naar een ander domein zou je uiteindelijk kunnen helpen de ranking te verbeteren van de inhoud met hogere kwaliteit.

We blijven aan aanvullende algoritme-updates werken om webmasters van kwaliteitssites te helpen meer verkeer via zoekresultaten te ontvangen. Als je in de tussentijd feedback hebt, kan je die met ons delen via het Webmasterforum. We zullen de discussies op het forum blijven volgen en zullen informatie over sites doorgeven aan ons team voor zoekkwaliteit om ons te helpen bij toekomstige updates van onze rankingsalgoritmen.

Originele post door Amit Singhal, Google Fellow
Gepost door Allard, het Google Team