Toegankelijkheid
The Keyword Nederland

Google News Initiative

Digital News Initiative: 27 miljoen euro naar projecten in 23 landen in eerste subsidieronde



In oktober 2015 riepen we nieuwsorganisaties op om inzendingen in te dienen voor de eerste subsidieronde van het Digital News Initiative Innovation Fund. Dit fonds stelt in totaal 150 miljoen euro beschikbaar voor de ontwikkeling van nieuwe ideeën op het gebied van digitale nieuwsverslaggeving, zodat Europese nieuwsorganisaties, groot en klein, de ruimte krijgen om te experimenteren en innoveren.

Sundar Pichai, de CEO van Google, maakte vandaag tijdens Sciences Po in Parijs bekend dat 128 organisaties in 23 Europese landen een subsidie zullen ontvangen. In totaal wordt er ruim 27 miljoen euro beschikbaar gesteld aan zowel grote als kleinschalige projecten om innovatie in de nieuwssector te bevorderen.

Afbeelding van de totale financiering van het Digital News Initiative, uitgesplitst per land.

Projectvoorbeelden

Hieronder volgen een paar voorbeelden van projecten die blijk geven van een nieuwe benadering van digitale journalistiek en die we met trots van financiële steun voorzien.

  • Het Spaanse eldiario.es zal een nieuw systeem voor journalistieke financiering ontwikkelen dat niche-doelgroepen identificeert en uitnodigt om een specifiek verhaal te bekostigen of een financiële kloof op het gebied van digitale nieuwsverslaggeving te dichten. Het project maakt gebruik van een traditioneel crowdfunding-model om een beroep te doen op de steun van de nieuwsorganisatie achter het platform en een gemeenschap van miljoenen lezers.
  • De Duitse start-up Spectrum zal een artificial intelligence engine ontwikkelen die uitgevers in staat stelt om rechtstreeks met lezers te communiceren en content één-op-één te distribueren via instant messaging-apps.

Klik hier voor meer informatie over hoe het fonds werkt en wordt beheerd. Voor de zomer zullen we een nieuwe inzendingsronde organiseren. We kijken nu al uit naar de volgende golf van baanbrekende ideeën!

Zoals we vorig jaar april aangaven tijdens de introductie van het Digital News Initiative, is productontwikkeling net zo belangrijk als financiering. Als blijk van dit besef hebben onze teams in Mountain View deze week nog meer nieuws te delen.

Accelerated Mobile Pages

Vanaf vandaag zullen Accelerated Mobile Pages, het resultaat van een open source-project dat de mogelijkheid biedt om mobiele nieuwscontent tot vier keer sneller te laden dan traditionele HTML-content, in Google Search te bewonderen zijn in een speciale nieuws carrousel. Gebruikers kunnen zo nog sneller beschikken over nieuwscontent. Uitgevers en platforms in zes Europese landen vieren vandaag deze introductie met ons, evenals de sterk verbeterde advertentie-, analyse- en paywall-mogelijkheden van dit product.

Verder zal Project Shield, een initiatief dat uit Jigsaw (voorheen Google Ideas) is ontstaan, nieuwssites helpen om zichzelf effectiever te beschermen tegen DDoS-aanvallen, in het bijzonder in delen van de wereld waar accurate informatievoorziening door onafhankelijke journalisten belangrijker is dan ooit tevoren. Dit project verkeerde tot dusver in de bètafase. Onafhankelijke nieuwsorganisaties zullen nu een beroep kunnen doen op een speciale Project Shield-tool via g.co/shield.

Het Digital News Initiative is een samenwerkingsverband tussen Google en meer dan 160 uitgevers in heel Europa. We zijn trots op de vooruitgang die we tot dusver hebben geboekt en bijzonder enthousiast over de toekomstige mogelijkheden.

Ludovic Blecher, Head of DNI Innovation Fund