Toegankelijkheid
The Keyword Nederland

Datacenters & infrastructuur

Google gaat datacenter bouwen in Nederland



Het internet groeit snel en daarmee ook de vraag naar onze diensten, of het nu Gmail, de zoekmachine of YouTube is. Om die groei goed op te kunnen vangen, maken we vandaag bekend dat we de komende vier jaar 600 miljoen euro gaan investeren in de bouw van een nieuw Nederlands datacenter in de Eemshaven.

Op een moment waarop heel Europa wordt geplaagd door werkloosheid, belooft dit project een welkome aanwas van banen. Tijdens de bouw van het datacenter zullen meer dan 1.000 mensen aan de slag gaan. We verwachten de faciliteit in de eerste helft van 2016 gedeeltelijk in bedrijf te kunnen nemen. Het datacenter zou eind 2017 volledig operationeel moeten zijn. Tegen die tijd zal het datacenter fulltime werk bieden aan meer dan 150 mensen, zowel intern als bij leveranciers. Deze banen vragen niet per sé om een PhD in informatica — er is werk voor bouwkundigen, ICT-personeel, facilitaire en cateringmedewerkers en elektrotechnici.

Mensen met schoppen in het nieuwe datacenter van Google.

De eerste spade ging de grond in, met onder meer minister Kamp (Economische Zaken) en gedeputeerde Moorlag (Provincie Groningen), foto Koos Boertjens

Het nieuwe Nederlandse datacenter zal gebruikmaken van de laatste stand der techniek op het gebied van koeling en energiebeheer. Er zal gebruik worden gemaakt van vrije koeling. Dit houdt in dat de servers worden gekoeld met behulp van natuurlijke bronnen zoals frisse buitenlucht en ‘grijs water’ (afvalwater). Onze datacenters verbruiken hierdoor 50% minder energie dan het gemiddelde datacenter.

Het datacenter in de Eemshaven wordt de vierde hyperefficiënte faciliteit van Google in Europa. Omdat de vraag naar internetdiensten onverminderd aanhoudt, houdt de komst van het nieuwe datacenter geen beperkingen in voor onze uitbreidingsplannen elders. We gaan onverminderd door met het uitbreiden van datacenters, bijvoorbeeld in Dublin, het Finse Hamina en het Belgische St. Ghislain. Bovendien blijft onze bestaande (gehuurde) datacenterfaciliteit in de Eemshaven operationeel.

Sinds de bouw van ons eerste Europese datacenter in 2007 zijn we op zoek gegaan naar enthousiaste gebieden, die beschikken over alle voorzieningen die nodig zijn voor de ondersteuning van grote datacenters. Denk bijvoorbeeld aan de beschikbaarheid van grond en personeel en een ruime keuze aan voorzieningen zoals toegang tot hernieuwbare energie.
Het is veel efficiënter om een paar grote datacenters te bouwen dan een hele hoop kleine faciliteiten. In de Eemshaven hebben wij een geweldige locatie en gemeenschap gevonden. Bovendien is er een directe verbinding naar twee grote Europese internetknooppunten, Londen en Amsterdam. Alle omstandigheden die nodig zijn om het groeiende internet van een goede ondersteuning te voorzien, zijn hier aanwezig.